dilluns, 25 de juny del 2012

Adelson, CiU i el blandiblub moral de Hobbes



Rebre lliçons ètiques dels que contornegen la moral en funció dels seus interessos, no sé a vosaltres, però a mi em toca molt els nassos.

La política de supervivència poc té a veure amb la moral amb què CiU vol emparar-se per justificar la catifa vermella que li estan posant al senyor Adelson:  més aviat ens pot dur al canibalisme. Aquest concepte hobbesià que redueix la moral social a l’acompliment de les lleis que unilateralment i aleatòria dicta l’Estat i fa prevaldre una visió decimonònica dels conceptes de decència, honestedat, seny, i bons costums sembla ser el mantra de la formació autonomista.

Per a CiU l'única moral que existeix i s’encarrega prou de divulgar i predicar amb l’exemple, és la moral pública: cap interès en la dignitat inherent de l’ésser humà, cap preocupació pel respecte al medi, cap sentiment de pèrdua espiritual. CiU és el blandiblub de la moral: un moc que es contorneja i s’adapta segons els interessos dels que dicten les lleis. A hores d’ara tots sabem que entre els que dicten lleis hi ha els ricatxos ultradretans que atemorits per la pèrdua de negoci en la bacanal de joc asiàtica i espantats per les polítiques d’Obama respecte dels beneficis del joc internacional volen salvar els mobles assegurant-se els tripijocs en països de pandereta.

El negoci immobiliari ha permès als partits que tocaven cuixa mantenir-se en el poder sense gaires preocupacions. Ara tot a canviat. Necessiten amb urgència un nou proveïdor. Que sigui de dubtosa reputació i es faci amb els gàngsters internacionals de les finances no és un problema... estan acostumats a tractar amb delinqüents.

L’home és un llop per a l’home resava la màxima del filòsof; potser CiU es pensa que deixant-se copular pel magnat dels casinos i traient-ne el plaer momentani, desprès, com una mantis religiosa, podrà devorar al mascle incaut. Però els negocis sí que són llops per als negocis o és que potser, per posar un exemple, no tindrà conseqüències fer-li la “ola” a un declarat opositor del president dels EUA...

Quina moral coherent ens ha de permetre ser alhora – tal com predica el president Mas a les Amèriques – Silicon Valley i las Vegas,? La resposta és clara: cap. Encara que és possible que aconsegueixin alguna cosa amb característiques mixtes: un desert de creativitat.

1 comentari: